top of page

Legendarische cols van Europa: deel 4

Welke col is de zwaarste, bekendste, meest iconische? Daarover lopen de meningen uiteen. Met de Iconic Cols of Europe kraskaart trachten we paal en perk te stellen aan die discussie. Dit zijn volgens onze bescheiden mening de 20 meest iconische cols die we hebben verzameld op onze kraskaart.


Na deel 1, deel 2 en deel 3 eindigen we met deel 4: de laatste vijf reuzen op de landkaart die zich situeren in Spanje, Zwitserland en Oostenrijk.


16. Lagos de Covadonga


Lagos de Covadonga is ongetwijfeld één van de beroemdste beklimmingen van Spanje en heeft die reputatie niet gestolen. Dit is de parel van het Nationaal Park 'Picos de Europa', een fantastische streek om te fietsen vanwege de uitzonderlijke natuurlijke schoonheid. Gedurende zijn rijke geschiedenis in de Vuelta heeft Lagos de Covadonga een sterke reputatie ontwikkeld als een taai en onvoorspelbaar monster dat verslagen moet worden.


Lagos de Covadonga (vanuit Covadonga)

Top: 1.134 m Lengte: 16 km aan 7,4 % gemiddeld Maximale stijgingspercentage: 12,5 %


17. Pico del Veleta


Met zijn top op 3.395 meter is de Pico del Veleta de hoogste geasfalteerde bergpas van Europa. De naam Pico betekent letterlijk 'piek' en Veleta betekent 'windwijzer'. Wie de top nadert, zal deze naamgeving begrijpen... Tot ongeveer 3.050 meter hoogte is het wegdek nog relatief goed, daarna wordt het aantal scheuren en kuilen in het asfalt alsmaar talrijker.


Pico del Veleta (vanuit Granada)

Top: 3.398 m Lengte: 43 km aan 6,2 % gemiddeld Maximale stijgingspercentage: 9,7 %

18. Bola del Mundo

Het Guadarrama Sierra-gebergte ligt op slechts 50 kilometer van de Spaanse hoofdstad Madrid en biedt een brede waaier aan beklimmingen van de categorieën 1, 2, 3 en 4, naast de mythische 'Hors Catégorie'-klim (HC) Bola del Mundo.


De steile hellingen, de grote hoogte en het lastige wegdek van deze col zorgden voor spectaculaire ontknopingen in de Vuelta, waar Bola del Mundo pas in 2010 voor het eerst werd beklommen. Sindsdien is het een vaak terugkerende scherprechter in de grootste Spaanse rittenkoers.


Bola del Mundo (vanuit Collado Villalba)

Top: 2.265 m Lengte: 21,8 km aan 6,2 % gemiddeld Maximale stijgingspercentage: 19 %

19. Grossglockner


De Oostenrijkse Grossglockner Hochalpenstraße stijgt tot maar liefst 2.556 meter boven zeeniveau. Deze prachtige, schilderachtige route is jaarlijks te zien in de Ronde van Oostenrijk en werd ook al twee keer opgenomen in het parcours van de Giro d'Italia. De noordelijke aanloop stijgt over 19 km met een gemiddelde van 9%, wat het een loodzware col maakt. Mocht u zich afvragen hoe ver u nog van de top verwijderd bent: de haarspeldbochten zijn genummerd van boven naar beneden, te beginnen met 'Kehre no 1'.


Grossglockner (vanuit Fusch)

Top: 2.571 m Lengte: 21,4 km aan 8,3 % gemiddeld Maximale stijgingspercentage: 11,9 %

20. Furkapass


De Furkapass is een van de indrukwekkendste Alpenpassen van Zwitserland, zo niet van de wereld. Deze Zwitserse bergpas op 2.431 meter boven zeeniveau kent een lange geschiedenis sinds de 14e eeuw. Maar echt wereldberoemd werd de Furkapass in 1964, toen Sean Connery in zijn Aston Martin DB5 als 007 over de berg en langs het iconische 'Belvedere'-hotel raasde voor de opnames van de James Bond-film Goldfinger.


Furkapass (vanuit Oberwald)

Top: 2.429 m Lengte: 16,5 km aan 6,4 % gemiddeld Maximale stijgingspercentage: 13 %


118 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page