top of page

Legendarische cols van Europa: deel 1

Bijgewerkt op: 21 mei 2022

Welke col is de zwaarste, bekendste, meest legendarische? Daarover lopen de meningen lopen uiteen. Met de 'Iconic Cols of Europe'-kraskaart proberen we een einde te maken aan deze discussie. Dit zijn volgens onze bescheiden mening de 20 meest iconische cols van het Europese vasteland, gebaseerd op hun geschiedenis in het wielrennen en hun reputatie.


Deel 1: de eerste vijf reuzen op onze kraskaart.


  1. Mont Ventoux


Wie is niet al eens in de Provence op vakantie geweest? Dan heb je hem zeker al van kilometers ver zien opduiken, trots boven het golvende Zuid-Franse landschap uitstekend. We hebben het over 'de kale berg', de mythische Mont Ventoux, niet voor niets de nummer 1 op onze kraskaart.


De Mont Ventoux is vanuit alle windrichtingen van ver zichtbaar, met een top die eruit ziet alsof hij onder een permanente ijslaag bedekt is. Maar dat is niet zo. Dit maanachtige landschap is een gevolg van grootschalige ontbossing in de jaren stilletjes. Het unieke landschap zorgt ervoor dat er maar bitter weinig bescherming is tegen de intense hitte in de zomer en tegen de beruchte mistral, de krachtige noordelijke wind in Oost-Frankrijk. Het zijn twee factoren die het beklimmen van 'de Reus van de Provence' nog wat zwaarder maken.


Mont Ventoux (vanuit Bédoin)

Top: 1.912 m Lengte: 21,4 km aan 7,5% gemiddeld Maximale stijgingspercentage: 12%


2. Alpe D'Huez


De auteur op de flanken van Alpe d'Huez.


Misschien wel de bekendste beklimming op onze kaart is de Alpe d'Huez, ook al is deze col verre van de hoogste, noch de zwaarste in de lijst.


Zijn reputatie dankt Alpe d'Huez volledig aan de sfeer die wordt gecreëerd door de enorme menigte die zich op de flanken verzamelt telkens wanneer de Ronde van Frankrijk er passeert. Op dat moment troepen naar schatting 500.000 (!) toeschouwers samen langs de 21 genummerde haarspeldbochten. Elke bocht draagt de naam van een winnaar op Alpe d'Huez toen de Tourorganisatie de aankomst van een rit vastlegde op de top van het bekende skioord.


Ook de wereldberoemde toertocht La Marmotte finisht elk jaar op Alpe 'Huez.Alpe d'Huez (vanuit Bourg d'Oisans)

Top: 1.815 m Lengte: 13,2 km aan 8,1% gemiddeld Maximale stijgingspercentage: 13%


3. Col du Galibier

Zelfs in de zomer zijn de bergtoppen van de Col du Galibier bedekt met een laagje sneeuw.

Volgens Henri Desgrange, de grondlegger van de Tour de France, zijn alle andere cols "maar fletse en ordinaire biertjes" in vergelijking met de Galibier. Bij de top van deze reus in het noorden van de Franse Alpen staat een monument ter ere van 'de vader van de Tour'.


De Galibier is een legendarische col die absoluut niet op onze kraskaart mocht ontbreken. Iedereen die deze reus ooit overwonnen heeft, zal beamen dat de weg naar de top je in een magische sfeer onderdompelt. Er zijn weinig plekken in Europa waar je je als mens minder nietig voelt als op de flanken van de imposante Galibier.


Net als Alpe d'Huez is ook de Galibier opgenomen in de bekende cyclo La Marmotte.Col du Galibier (vanuit Valloire)

Top: 2.646 m Lengte: 18,1 km aan 6,9% gemiddeld Maximale stijgingspercentage: 12%


4. Col de la MadeleineDe Col de la Madeleine is een van de beroemdste cols in de geschiedenis van de Tour de France.


Het is vooral zijn lange afstand - 19,8 kilometer vanaf de zuidkant met vertrek in La Chambre - die het overwinnen van deze col een heel moeilijke opgave maakt. Gelukkig verzachten de prachtige uitzichten over de vallei en de omliggende bergtoppen de pijn op weg naar de top op 2.000 meter hoogte.


Col de la Madeleine (vanuit La Chambre)

Top: 1.993 m Lengte: 19,8 km aan 7,7% gemiddeld Maximale stijgingspercentage: 11%


5. Col de l'Izoard
Net zoals de Mont Ventoux hebben de flanken van de Col de l'Izoard veel weg van een maanlandschap. De door de wind uitgesleten rotsen en bergpieken versterken het maanachtige uiterlijk van de zogenaamde "Casse Déserte". Dit spectaculaire, kale en desolate landschap kom je tegen op iets meer dan 2 kilometer van de top, aan de zuidkant.


Col de l'Izoard (vanuit Guillestre)

Top: 2.360 m Lengte: 15,9 km aan 6,9% gemiddeld Maximale stijgingspercentage: 12%

181 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page